Thursday, October 6, 2011

Rawat Jantung


Hampir setiap hari ada saja pesakit-pesakit jantung yang dirawat dikinik Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah. Penyakit jantung ini tidak memilih jantina ataupun peringkat umur. Dari bayi hinggalah ke orang dewasa. Penyakit jantung ini boleh dikategorikan kepada dua jenis, iaitu kongenital (sejak lahir) dan Lemah Jantung (disebabkan oleh penyakit2 lain) yang banyak menyerang orang dewasa.

Sebelum kita berkenalan dengan penyakit-penyakit jantung ini, adalah lebih baik kita mengenali dahulu bagaimanakah jantung kita berfungsi. Jantung merupakan organ berotot yang mengepam darah ke seluruh badan. Ia dibahagikan kepada 4 ruang berongga. Terdapat dinding yang memisahkan antara ruang kanan dan ruang kiri. Setiap bahagian mempunyai 2 ruang dikenali sebagai atrium. Dari atrium menghala ke bawah terdapat ruang pengepam yang besar yang dikenali sebagai ventrikel. Terdapat 4 injap di dalam jantung yang menampan pengaliran darah dari berpatah balik (back flow) apabila ia mengalir ke satu arah. Bila injap tricuspid mengepam darah, ia mengalir ke paru-paru untuk mendapatkan oksigen melalui injap pulmonari arteri. Darah dari paru-paru yang mengandungi oksigen akan memasuki bahagian kiri jantung melalui pulmonari vein. Seterusnya injap mitral akan mengepam darah yang mengandungi oksigen itu melalui injap aorta ke seluruh badan.

Apabila oksigen telah digunakan oleh tisu-tisu badan darah yang kini tanpa oksigen akan kembali semula ke jantung melalui vena (superior dan inferior) dan proses ini akan berulang semula. Oleh itu, jika terdapat kecacatan pada dinding antara bahagian kanan dengan kiri atau kewujudan injap jantung yang abnormal di antara ruang-ruang jantung, maka fungsi jantung akan terjejas.

Penyakit Jantung Kongenital
Penyakit jantung kongenital atau penyakit kardiovaskular kongenital berlaku apabila terdapatnya kecacatan pada jantung atau pembuluh darah yang berhampiran tidak terbentuk dengan normal dan wujud ketika kelahiran.

Kecacatan yang mungkin berlaku ialah:
• Kecacatan pada dinding jantung.
• Injap jantung bocor atau tersumbat.
• Terdapat hanya satu ventrikel sahaja.
• Saluran darah yang bersambung secara abnormal.
• Jantung terletak di bahagian kanan dada.

Selanjutnya kita akan membicarakan tentang penyakit jantung yang dihadapi orang dewasa kerana anda boleh melakukan senaman qigong untuk mengembalikan keharmonian chi di jantung anda. Kebanyakkan orang dewasa, penyakit jantung banyak disebabkan oleh faktor luaran yang disebabkan oleh cara hidup yang tidak sihat.

Selalunya ialah lemah jantung dan ia adalah satu keadaan yang kompleks. Ia mempengaruhi keupayaan jantung untuk mengepam darah yang secukupnya untuk memenuhi keperluan badan. Kadar kejadian meningkat seiring dengan peningkatan umur.

Sebab-sebab lemah jantung:

§ Penyakit jantung koronari
§ Tekanan darah tinggi
§ Masalah injap jantung
§ Kadar denyutan jantung yang luar biasa
§ Penyakit otot jantung (cardiomyopathies)
§ Diabetes
§ Penyakit jantung akibat alkohol
§ Penyakit Kelenjar Tiroid

Simptom
§ Letih
§ Sesak nafas
§ Aktiviti fizikal yang terhad
§ Bengkak Kaki

Pencegahan
§ Cara Hidup Sihat:
o Senaman (mengikut kemampuan-sila dapatkan nasihat daripada doktor)
o Pemakanan sihat dan seimbang
o Tidak merokok
o Tidak minum minuman beralkohol

§ Mendapatkan rawatan awal dan kawalan ketat terhadap penyakit darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes, penyakit jantung koronari dan denyutan jantung yang luar biasa

Prinsip asas qigong menekankan keperluan chi untuk mengalir lancar secara bebas didalam tubuh dengan baik. Ketegangan, fikiran negatif, dan kurang pergerakan boleh menyebabkan kebocoran (depeleted) chi dan mungkin membawa masalah kesihatan. Hanya memiliki rasa takut tentang masalah jantung boleh mencipta atau menyebabkan ketegangan dalaman di bahagian tubuh dan menyebabkan kurangnya peredaran chi di kawasan jantung. Sangat penting untuk merasa hubungan emosi ke mana-mana bahagian tubuh kita dan mempunyai fikiran mencintai dan menerima diri kita sendiri seadanya. Tukarkan perasaan takut itu dan fokuskan/niat/doakan untuk kesihatan jantung (sihat dan kuat), inshaallah dengan cara begini dapat menghidupkan kembali getaran pada sel jantung agar sihat dan kuat.

Banyak pekara yang boleh dilakukan setiap hari untuk meningkatkan kesihatan jantung. Diet merupakan faktor penting untuk kesihatan jantung, anda harus memperbanyakan makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar dan organik. Elakkan makanan olahan dengan aditif buatan seperti processed food dan diary products. Menjaga berat badan yang sihat dan bersenam secara teratur seperti senaman qigong juga banyak membantu mencegah penyakit jantung.

Latihan Qigong Hidayah adalah gerakan lembut dan sederhana dengan gerakan peredaran tenaga melalui kawasan jantung serta seluruh dada, bahu dan lengan. Melakukan latihan Qigong Hidayah setiap hari, dapat membantu mencegah masalah jantung dan membantu meningkatkan pengaliran chi kearah proses penyembuhan mutlak, inshaallah..

4 comments:

ZULKIFLY BIN KHAMIS said...

http://rawatjantung.blogspot.com/

ZULKIFLY BIN KHAMIS said...

http://rawatjantung.blogspot.com/

InshALLAH TUAN/PUAN boleh lah mencuba
HAZRAT PENAWAR JANTUNG

ZULKIFLY BIN KHAMIS said...

http://rawatjantung.blogspot.com/

ZULKIFLY BIN KHAMIS said...

BOLEH LAH CUBA MELAYARI rawatjantung
blogspot dot com untuk mendapatkan HAZRAT PENAWAR JANTUNG