Friday, July 29, 2011

Masalah Gangguan atau Angin???

Salam. Kali ini saya rasa terpanggil untuk menulis topik ini secepat mungkin kerana terlalu ramai pesakit yang menyangka mereka terkena gangguan bila terdapat banyak angin dalam badan. Selalunya pesakit akan merasa loya dan hilang selera makan kerana angin telah memasuki urat saraf menyebabkan kurangnya oksigen yang segar didalam sistem pengaliran darah.

Loya boleh disebabkan oleh banyak perkara termasuk kehamilan, masalah pencernaan, ubat-ubatan, penyakit, kemoterapi, vertigo, mabuk, dan tekanan. Dalam Perubatan Tradisional Cina (TCM), perut mempunyai sepasang saluran tenaga, yang dipanggil meridian, yang bermula mengalir di bawah mata, turun di sekeliling mulut, ke bawah, depan badan, atas paha dan akhirnya berakhir di jari kaki yang kedua. Jika tenaga mengalir dengan baik, ia akan terus mengalir ke satu arah iaitu dari atas ke bawah. Jika tenaga badan menjadi tidak seimbang, tenaga perut mempunyai kecenderungan bertukar arah (back flow) dan mengalir dengan cara yang salah (naik keatas). Ini dipanggil Rebellious Stomach Qi (tenaga). Tanda-tanda lazim ini adalah loya, sendawa, pedih hulu hati, refluks asid, dan muntah-muntah.

Anda perlu menyemak terlebih dahulu dengan doktor anda untuk menentukan punca-punca asas loya yang anda hadapi. Sebaik sahaja anda tahu apa sebabnya, terdapat beberapa perkara yang boleh dilalukan oleh pengamal qigong untuk membetulkan pengaliran chi. Terdapat titik meridian yang amat berkesan, yang dipanggil Nei Guan, yang cukup berguna untuk membantu dengan apa-apa jenis loya sekalipun. Titik di bahagian dalam lengan berhampiran pergelangan tangan. Anda boleh mencari titik ini dengan memegang tiga jari pertama tangan bertentangan anda. Lebar ketiga-tiga jari dari pergelangan tangan adalah di mana titik itu terletak iaitu di tengah-tengah bahagian dalam lengan. Titik pada tempat yang sama pada kedua-dua lengan dan anda boleh menggunakan kedua-dua belah. Pegang titik perlahan-lahan semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan dan sekata.

Terdapat juga teknik pernafasan yang mudah yang membantu melegakan dan mengurangkan loya dengan ketara. Ambil kedudukan yang selesa. Berbaring, duduk, atau berdiri pun ok. Tarik nafas, bayangkan anda sedang bernafas ke dalam perut anda melalui pusat anda secara langsung. Bayangkan bagaimana udara masuk ke dalam perut anda. Kemudian seperti yang anda menghembus nafas, bayangkan udara tenggelam melalui kaki anda dan keluar melalui jari kaki anda. Bayangkan ini adalah cara semula jadi udara dilepaskan keluar dari badan anda. Ulang pernafasan ini berulang kali sehingga anda mendapat rentak yang harmoni. Walaupun anda menggambarkan bernafas melalui pusat dan keluar melalui jari kaki, saya mahu anda sebenarnya menyedut dengan hidung dan menghembus nafas dengan mulut, tetapi mengekalkan visualisasi seperti yang dinyatakan di atas. Apabila anda pertama kali memulakan corak pernafasan, menarik nafas secara perlahan dan dalam, tetapi kemudian membuat bunyi nafas sedikit dengan bernafas keluar lebih apabila bertentangan dengan nafas mulut. Setelah loya telah mula reda, kembali lah menghembus nafas dengan tenang. Anda boleh terus lakukan pernafasan ini selagi anda suka. Teknik pernafasan diatas boleh juga dilakukan dengan memfokuskan pada baihui (tarik nafas) dan yunchuen (lepas nafas).

Anda juga boleh menggunakan diet yang sesuai untuk mengurangkan angin didalam badan. Halia telah didapati amat berkesan dalam membantu melegakan dan mengurangkan loya. Anda boleh mengambil dalam bentuk pil atau sebagai teh. Halia adalah sangat panas untuk pencernaan dan membantu jika tenaga perut anda terlalu sejuk. Jika halia tidak kelihatan untuk membantu anda, beralih ke teh pudina. Teh Mint adalah lebih dingin untuk pencernaan dan membantu untuk melegakan tenaga perut yang terlalu panas.

Prinsip asas qigong menekankan keperluan chi untuk mengalir lancar secara bebas didalam tubuh dengan baik. Ketegangan, fikiran negatif, dan kurang pergerakan boleh menyebabkan kebocoran (depeleted) chi dan mungkin membawa masalah kesihatan. Hanya memiliki rasa takut tentang masalah gangguan boleh mencipta atau menyebabkan ketegangan dalaman di bahagian tubuh dan menyebabkan gangguan peredaran chi di kawasan perut. Sangat penting untuk merasa hubungan emosi ke mana-mana bahagian tubuh kita dan mempunyai fikiran mencintai dan menerima diri kita sendiri seadanya. Tukarkan perasaan takut itu dan fokuskan/niat/doakan untuk kesihatan tubuh badan (sihat dan kuat), inshaallah dengan cara begini dapat memperbetulkan kembali pengaliran chi diperut turun ke bawah.

Banyak pekara yang boleh dilakukan setiap hari untuk meningkatkan kesihatan perut. Diet merupakan faktor penting untuk kesihatan perut, anda harus memperbanyakan makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar dan organik. Elakkan makanan olahan dengan aditif buatan seperti processed food dan diary products. Menjaga berat badan yang sihat dan bersenam secara teratur seperti senaman qigong juga banyak membantu mencegah penyakit loya.

Latihan Qigong Hidayah adalah gerakan lembut dan sederhana dengan gerakan peredaran tenaga melalui kawasan mata, mulut serta seluruh dada, bahu, lengan, badan, peha dan kaki. Melakukan latihan Qigong Hidayah setiap hari, dapat membantu mencegah masalah loya dan membantu meningkatkan pengaliran chi kearah proses penyembuhan mutlak, inshaallah..

No comments: