Sunday, January 6, 2013

Rawat Asma dgn Qigong


Salam. Rasanya masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2013. Programlah minda anda untuk lebih berfikiran positif atas apa yang akan berlaku. Anyway, kali ini saya nak cerita mengenai  asma. Lebih sepuluh tahun lalu, saya mula menghadiri kelas Qi Gong dengan seorang kawan. Beliau  baru saja mengikuti kelas tersebut, tidak mahu pergi bersendirian, dan saya fikir ia tidak akan menyakiti saya untuk belajar bagaimana untuk beriadah sedikit. Enam bulan saya dalam kelas asma hilang sepenuhnya. Saya terkejut. Asma telah menjadi sebahagian daripada kehidupan saya sejak saya masih seorang kanak-kanak lagi. Dan ia telah hilang dan pergi sepenuhnya tanpa sebarang kesan.
 

Itu adalah permulaan saya dedikasi kepada bidang senaman Qigong. Penyembuhan asma saya adalah satu misteri yang besar kepada saya pada masa itu, sekarang saya tahu bagaimana ia berlaku dan bagaimana untuk membantu orang lain mencapai matlamat yang sama. Asma boleh dikaitkan kepada beberapa ketidakseimbangan dalam tenaga sistem badan, terutamanya paru-paru, buah pinggang, atau limpa atau gabungan ketiga-tiganya sekali. Sila ambil perhatian bahawa apabila bercakap tentang tenaga sistem dalam Traditional Chinese Medicine (TCM), amalan biasa adalah untuk mengaitkan mereka dengan nama-nama organ tetapi itu tidak membayangkan bahawa terdapat masalah fizikal dengan organ sebenar di dalam badan. Bagi individu asma yang berkaitan denagan paru-paru, terdapat juga pelbagai gejala paru-paru yang lain. Jika tenaga paru-paru yang ada,gejala asma mungkin menjadi lebih teruk pada musim tengkujuh, mungkin ada masalah resdung dan ekzema atau psoriasis juga. Terdapat juga masalah dengan usus besar. Emosi, individu mungkin telah mengalami beberapa tekanan/stress yang besar dalam kehidupan mereka dan kerap berasa sedih.

Dalam TCM dikatakan bahawa "buah pinggang menyempitkan udara " yang bermaksud bahawa terdapat gangguan pada tenaga Buah Pinggang yang membantu nur mengalir jauh ke dalam badan. Apabila tenaga buah pinggang tidak stabil maka nafas boleh menjadi pendek atau cetek dan batuk. Bagi individu dengan tenaga buah pinggang asma yang berkaitan, gejala mungkin lebih teruk dalam musim sejuk atau apabila terdedah kepada kesejukan udara, asma mungkin bermula sejak anak kecil atau mungkin menjadi kelemahan umum dalam badan orang itu. Emosi orang ini mungkin berasa beku atau takut. Bagi individu ini ia adalah perlu untuk membina tenaga buah pinggang semula dan Pengantaraan Dantian teknik terbaik untuk ini.

Tenaga Limpa membantu badan untuk mengekalkan jumlah yang sesuai pelincir kelembapan tetapi apabila ia depleted/kebocoran maka masalah imbangan menyebabkan kesesakan, keradangan, dan bengkak boleh berlaku. Bagi individu Asma yang bermasalah dengan tenaga Limpa, gejala mungkin termasuk batuk kahak. Emosi orang ini mungkin cenderung untuk lebih berfikir tentang perkara negatif, bimbang, berasa terharu, atau rasa kekurangan.

Diet adalah faktor yang sangat penting untuk mengubati asma. Produk susu harus dielakkan, terutama ais krim. Jika anda mempunyai asma dengan kahak maka barli adalah baik untuk anda, jika anda mempunyai asma dengan batuk kering, beras adalah lebih baik. Makanan yang membantu adalah makanan vitamin A seperti spirulina, aprikot, labu, lobak merah, sawi, dan lain-lain sayur-sayuran hijau, Omega-3 asid lemak, badam, dan walnut adalah terbaik. Sebagai peraturan umum, sila elakkan apa-apa makanan yang anda tahu anda alah atau yang memberi masalah pencernaan. Bagi mereka berjuang dengan asma, pernafasan boleh menjadi fizikal dan boleh mempengaruhi emosi. Asma menjadi sebahagian daripada gaya hidup dan menyingkirkan asma memerlukan individu untuk menukar gaya hidup mereka. Untuk memudahkan anda bernafas, Lakukan kedua-dua latihan, meditasi, dan perubahan diet. Kebanyakan orang mengalami peningkatan dalam tiga hingga enam bulan. Penambahbaikan akan berlaku lebih cepat jika anda juga menerima Qi Terapi atau akupunktur treatment.

Qigong adalah latihan pernafasan. Setiap pergerakan diselarikan dengan pernafasan dalam. Prinsip asas qigong menekankan keperluan chi untuk mengalir dengan lancar secara bebas didalam tubuh dengan baik. Kekurangan oksigen, ketegangan, fikiran negatif, dan kurang pergerakan boleh menyebabkan kebocoran (depeleted) chi dan mungkin membawa masalah kesihatan yang lebih kronik. Sangat penting untuk merasa hubungan emosi ke mana-mana bahagian tubuh kita dan mempunyai fikiran mencintai dan menerima diri kita sendiri seadanya. Tukarkan perasaan sedih/negatif itu dan fokuskan/niat/doakan untuk kesihatan tubuh badan (sihat dan kuat). Disinilah kekuatan iman seseorang diukur dengan keyakinan pada sang pencipta diatas niat, afirmasi dan doa yang dilafazkan. InsyaAllah dengan cara begini dapat menghidupkan kembali getaran pada   paru-paru, buah pinggang dan limpa agar sihat dan kuat. 

Selalulah amalkan baihui tarik nafas dan yunchuen menghembus nafas, gambarkan emosi/tenaga negatif yang bersarang di paru-paru, buah pinggang dan limpa keluar ke yunchuen. Apabila anda telah selesai maka berehat dan tarik nafas. Gambarkan paru-paru, buah pinggang dan limpa anda deflating (menguncup) seperti belon dan bayangkan emosi negatif dilepaskan daripada paru-paru, buah pinggang dan limpa anda. Berehat sepenuhnya dan bayangkan paru-paru, buah pinggang dan limpa anda mengisi kembali dengan cahaya putih terang dan bayangkan emosi positif dengan kasih sayang illahi yang tumbuh di setiap penjuru badan berkembang dengan kelembutan. 

Senaman Qi Gong Hidayah menggabungkan pergerakan mudah dengan pernafasan dan visualizations (makrifat) untuk meningkatkan aliran chi, qi, tenaga, oksigen dan darah kepada paru-paru, buah pinggang dan limpa untuk meningkatkan kesihatan mereka. Dengan melakukan latihan Qigong Hidayah, anda akan dapat mengerakkan emosi/tenaga negatif daripada badan anda dengan cara yang lembut dan sihat sambil memberi penghormatan dan redha kepada apa yang telah ditakdirkan. InsyaAllah..

No comments: