Sunday, May 13, 2012

Tekanan Darah Tinggi dan Qigong

Salam. Kali ini kita akan membicarakan tentang penyakit darah tinggi. Didalam perubatan tradisional Cina,  hipertensi (tekanan darah tinggi) adalah berkaitan dengan masalah ketidakseimbangan tenaga hati dan jantung. Diet dan senaman boleh mengurangkan isu-isu ini. Dalam artikel ini, saya akan membincangkan perubahan diet dan senaman yang boleh dibuat untuk mengurangkan sekatan dan membersihkan sistem kardiovaskular untuk membantu dengan tekanan darah tinggi serta meningkatkan kesihatan kardiovaskular.
Hampir setiap hari ada saja pesakit darah tinggi yang mendapatkan rawatan di klinik. Dianggarkan sebanyak 0.97 bilion orang mengidap tekanan darah tinggi di seluruh dunia. Jumlah itu dijangka meningkat kepada 1.56 bilion orang menjelang tahun 2025. Walau bagaimanapun, hanya 35.8 peratus yang prihatin bahawa mereka mempunyai hipertensi. Namun begitu, yang lebih membimbangkan lagi adalah daripada 4.8 juta rakyat Malaysia yang mengidap penyakit hanya lapan peratus daripada mereka dapat dapat mengawal tekanan darah mereka supaya berada dalam julat yang boleh diterima. Ini adalah kerana kecenderungan umum masyarakat kita yang terlebih makan dan makan makanan yang berminyak (fried).Tekanan emosi (stress) dan tekanan perasaan juga membuat tekanan darah bertambah tinggi.
Kebanyakkan patient akan merasa lebih baik berikutan cadangan diet di sini, walaupun mereka tidak mempunyai tekanan darah tinggi. Sekatan tenaga hati juga boleh menyumbang kepada isu-isu kesihatan lain seperti gangguan sistem saraf, alahan, ketulan, bengkak, perut buncit, senak dada atau payudara, senak yang kronik, masalah haid, tekanan, ketegangan leher dan belakang, keletihan, tidak fleksibel selalu ketegangan (cram), masalah mata, gangguan kulit, sakit otot, dan masalah tendon. Secara emosinya pesakit menjadi cepat marah, kekecewaan, kebencian, tidak sabar, hilang keyakinannya, kemurungan, perasaan tidak menentu, berdebar, pertimbangan yang lemah, ragu-ragu, ketegaran mental, dan negatif.
Tidak dapat dinafikan, ramai juga orang melayu kita ni yang selalu menyangka terkena gangguan kerana simtom penyakit ini agak sama. Oleh itu berhati-hati jika telah dikeluarkan gangguan tapi masih lagi sakit. Ini adalah penyakit fisikal kerana organ hati dan jantung telah tidak berfungsi dengan harmoni.


Cadangan diet berikut paling sesuai bagi mereka yang mempunyai badan dan saraf yang tegang seperti nadi kuat, suara kuat, personaliti extroverted dan kolesterol tinggi. Untuk membersihkan dan menghalang sekatan, orang ramai perlu kurangkan makan pada waktu makan yang diberi (kecuali dalam kes-kes kekurangan zat makanan) dan mengelakkan makan lewat malam. Gunakan diet yang berasaskan bijirin penuh dan sayur-sayuran dengan banyak serat. Menghapuskan atau mengurangkan makanan yang tinggi lemak tepu (daging, krim, keju, telur), lebihan kacang dan benih, bahan kimia dalam makanan dan air, dan yang diproses (processed food).

Biasanya, makanan yang pedas dan pahit berfungsi dengan baik untuk membersihkan arteri dan jantung. Makanan pedas dan lain-lain makanan pemanasan harus digunakan dengan berhati-hati oleh mereka yang mempunyai gejala haba - panas badan, tak tahan panas, tertarik dengan keinginan sejuk, mata merah dan hidung berdarah.

Perkara yang disenaraikan di bawah harus dielakkan jika terdapat tanda-tanda haba yang hadir. Mereka dengan tanda-tanda angin dalam badan  (kesakitan yang datang dan pergi, atau bergerak, kejang, pening, vertigo, gegaran, Bell's palsi, saraf bergerak-gerak, berdenyut sakit kepala, telinga berdesing, lumpuh, kekeringan di bahagian atas badan), terutamanya kecenderungan untuk strok atau pening, harus menggunakan semua makanan pemanasan dengan berhati-hati. Makanan yang berikut pula membantu menghapuskan masalah kardiovaskular dan detoksifikasi sistem:
Kacang Hijau dan kacang soya dan tunas mereka, tauhu, tempe, dan kebanyakan kekacang seperti kacang pis, bijirin oat dan beras. Sayur-sayuran dan berbagai jenis buah-buahan dan hasil tanaman seperti lobak, lada, dan keluarga bebawang (Putih, bawang kecil, bawang, daun bawang, bawang merah), sayur-sayuran berdaun hijau, kubis, bayam, lobak merah hijau, pudina daun, brokoli, parsli, asparagus, tomato, limau, seleri, pisang, timun, dan cendawan. Makanan lain yang menghilangkan sekatan (blockage) adalah seperti kunyit, cuka, buah pala, benih pic, terung dan lada putih, almond dan chestnut, ikan sardin, salmon, tenggiri dan madu mentah.

Memperbaiki peredaran chi pada hati dan jantung juga penting untuk kesihatan organ-organ ini. Senaman Qi Gong berikut membantu untuk mengosongkan hati dan jantung daripada kesesakan dan mencegah serangan di masa depan. Jika anda mendapati, selepas berjumpa doktor tetapi gejala-gejala seperti yang disenaraikan di atas masih berterusan, maka latihan qigong akan berguna untuk anda. Prinsip asas qigong menekankan keperluan chi untuk mengalir lancar secara bebas didalam tubuh dengan baik. Ketegangan, fikiran negatif, dan kurang pergerakan boleh menyebabkan kebocoran (depeleted) chi dan mungkin membawa masalah kesihatan. Sangat penting untuk merasa hubungan emosi ke mana-mana bahagian tubuh kita dan mempunyai fikiran mencintai dan menerima diri kita sendiri seadanya. Tukarkan perasaan sedih itu dan fokuskan/niat/doakan untuk kesihatan buah pinggang (sihat dan kuat), inshaallah dengan cara begini dapat menghidupkan kembali getaran pada sel hati dan jantung agar sihat dan kuat.
Selalulah amalkan baihui tarik nafas dan yunchuen menghembus nafas, gambarkan emosi negatif yang datang daripada hati dan jantung keluar ke yunchuen. Apabila anda telah selesai maka berehat dan tarik nafas. Gambarkan kedua-dua hati dan jantung anda deflating (menguncup) seperti dua belon dan bayangkan emosi negatif dilepaskan daripadahati dan jantung anda. Berehat sepenuhnya dan bayangkan hati dan jantung anda mengisi kembali dengan cahaya hijau terang dan bayangkan emosi positif dengan kasih sayang illahi yang tumbuh di dalam hati dan jantung berkembang dengan kelembutan.
Senaman Qi Gong Hidayah menggabungkan pergerakan mudah dengan pernafasan dan visualizations (makrifat) untuk meningkatkan aliran tenaga, cecair, dan darah kepada hati dan jantung untuk meningkatkan kesihatan mereka. Dengan melakukan latihan Qigong Hidayah, anda akan dapat mengerakkan emosi negatif daripada badan anda dengan cara yang lembut dan sihat sambil memberi penghormatan dan redha kepada apa yang telah ditakdirkan. Inshaallah..

No comments: