Monday, February 13, 2012

Kidney Stones (Batu Karang d Buah Pinggang), Dissapear and Gone

Salam. Hari ini saya ingin menyentuh bab batu karang buah pinggang. Batu karang boleh menyebabkan kesakitan yang teruk, loya dan demam. Setiap hari ader saja patient yang mendapat rawatan perubatan untuk batu karang. Terdapat beberapa jenis batu karang tetapi yang paling biasa ini terdiri daripada kalsium dan asid oksalik yang digunakan dalam diet.Kedua-dua bahan ini adalah sangat baik kepada badan dan menyekat penggunaan ini bukan penyelesaian yang terbaik. Beberapa kajian telah pun menunjukkan bahawa makan makanan yang mengandungi kalsium dan asid oksalik dapat mengurangkan risiko batu karang. Banyak kajian telah dilakukan dan boleh menawarkan beberapa nasihat yang berguna kepada mereka yang cuba untuk mencegah berulangnya batu karang.


Jika anda telah mempunyai batu karang pada masa lalu maka adalah penting untuk minum banyak air, 6-8 gelas sehari. Air kencing menjadi sangat pucat atau berwarna. Protein yang terlalu banyak, terutama dari daging yang mempunyai kandungan sulfur yang lebih tinggi, meningkatkan risiko batu karang. Penyelidikan lanjut menunjukkan diet yang mengandungi jumlah kalsium yang biasa tetapi mengurangkan jumlah protein dan diet garam yang rendah lebih baik daripada kalsium yang rendah.Mengambil makanan tambahan kalsium anda dengan makan tengah hari atau makan malam juga telah terbukti membantu. Kalsium bergabung dengan asid oksalik dalam makanan dalam usus dan ia akan keluar dari badan dengan mudah dengan pergerakan usus yang biasa mencegah sebatian daripada memasuki darah dan crystallizing dalam buah pinggang. Makan lebih banyak makanan kaya serat dan potasium. Kalium didapati dalam makanan seperti brokoli, kacang pea, kacang lima, tomato, kentang (terutama kulit mereka), dan sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, salad, parsli, dan buah-buahan seperti epal, pisang, dan aprikot.Elakkan kafein dan soda. Kola yang mengandungi asid fosforik meningkatkan risiko batu dan ini amat ketara pada orang yang minum tiga atau lebih tin seminggu.


Memperbaiki peredaran chi melalui buah pinggang juga penting untuk kesihatan organ ini. Senaman Qi Gong berikut membantu untuk mengosongkan buah pinggang daripada kesesakan dan mencegah serangan di masa depan. Jika anda mendapati, walaupun selepas pembedahan gejala-gejala seperti yang disenaraikan di atas masih berterusan, maka latihan qigong akan berguna untuk anda. Prinsip asas qigong menekankan keperluan chi untuk mengalir lancar secara bebas didalam tubuh dengan baik. Ketegangan, fikiran negatif, dan kurang pergerakan boleh menyebabkan kebocoran (depeleted) chi dan mungkin membawa masalah kesihatan. Sangat penting untuk merasa hubungan emosi ke mana-mana bahagian tubuh kita dan mempunyai fikiran mencintai dan menerima diri kita sendiri seadanya. Tukarkan perasaan sedih itu dan fokuskan/niat/doakan untuk kesihatan buah pinggang (sihat dan kuat), inshaallah dengan cara begini dapat menghidupkan kembali getaran pada sel buah pinggang agar sihat dan kuat.Selalulah amalkan baihui tarik nafas dan yunchuen menghembus nafas, gambarkan emosi negatif yang datang daripada buah pinggang keluar ke yunchuen. Apabila anda telah selesai maka berehat dan tarik nafas.. Gambarkan kedua-dua buah pinggang anda deflating(menguncup) seperti dua belon dan bayangkan emosi negatif dilepaskan daripada buah pinggang (ginjal) anda. Berehat sepenuhnya dan bayangkan buah pinggang anda mengisi kembali dengan cahaya biru dan bayangkan emosi positif dengan kasih sayang illahi yang tumbuh di dalam buah pinggang dan juga kelembutan berkembang dalam buah pinggang anda.Senaman Qi Gong Hidayah menggabungkan pergerakan mudah dengan pernafasan dan visualizations (makrifat) untuk meningkatkan aliran tenaga, cecair, dan darah kepada buah pinggang untuk meningkatkan kesihatan mereka. Dengan melakukan latihan Qigong Hidayah, anda akan dapat mengerakkan emosi negatif daripada badan anda dengan cara yang lembut dan sihat sambil memberi penghormatan dan redha kepada apa yang telah ditakdirkan. Inshaallah..

No comments: